Her viser jeg dig hvordan jeg bruger Rød tvetand i DIT vilde køkken. Rød tvetand har denne her meget skarpe aroma som jeg synes smager bedre end den lugter. Synes du det er for meget så dæmp med andre smagsoplevelser du synes bedre om. Den sunde virkning tages ikke fra den, fordi du blander med andet.
Rød tvetand( Forår)
Purpureum Lamium, Læbeblomstfamilien
Rød tvetand er at finde først på foråret. Den blomstrer tidligt, og selvom der er tale om en ét-årig plante, så kan den nå at sætte blomster hele to gange på en sæson. Nogle gange blomstrer den tilmed midt om vinteren.
Rød tvetand ligner døvnælde (Lamium album), og de hører også begge til tvetandslægten (Lamium).
Døvnælde har hvide blomster (album betyder hvid på latin), og rød tvetand hedder “purpureum”, fordi den har purpurrøde blomster.
Tvetandslægten hører til læbeblomstfamilien sammen med bl.a. basilikum og mynte. Og den bruges også netop som krydderi.
Dog har rød tvetand fået øgenavnet, “ildelugtende døvnælde”, for når man knuser bladene, er det ikke ligefrem roser, de dufter af.
Rød tvetand smager sød pga. sin nektar; noget bedre end den lugter i frisk tilstand.
Det er planternes meget store indhold af æteriske olier, der giver dem deres duft.
Medicinsk
Planten har været brugt i folkemedicinen mod bl.a diarré og som slimløsende og vanddrivende middel. Den er blodstandsende og er derfor blevet brugt mod sår og rifter. Man tygger bladene og lægger dem på såret.
Den skulle være gavnlig mod hæmorider – man laver et sædebad med tørrede blade.
Rød tvetand indeholder flavonoidet quercetin, som reducerer dannelsen af histamin. Den skulle derfor reducere allergisymptomer.
Rød tvetand indeholder ligesom brændenælde store mængder jern og vitamin C.
”Der er ikke rapporteret forgiftninger eller andre negative effekter ved indtagelse af rød tvetand. Da viden om verbascosid i planten og dens effekt på mennesker er begrænset anbefales det, at planten kun spises i begrænsede mængder fx i suppe eller te.”
Fødevarestyrelsen